Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

D. Buxtehude (Ντ. Μπουξτεχούντε), ένας συνθέτης οργανικής μουσικής στην εποχή του μπαρόκ

Dieterich (Dietrich) Buxtehude (1637-1707): o Δανο-γερμανός μουσικοσυνθέτης του μπαρόκ

O Dieterich (στα δανικά) ή Dietrich ( στα γερμανικά) Buxtehude γεννήθηκε στα 1603 στο δουκάτο του Holstein, περιοχή που σήμερα ανήκει στη Γερμανία, αλλά τότε ήταν στην επικράτεια της Δανίας.  Θεωρείται, μαζί με τον Heinrich Schütz, ως ένας από τους πιο γνωστούς συνθέτες οργανικής και χορωδιακής εκκλησιαστικής μουσικής της Βορείου Ευρώπης την περίοδο του μπαρόκ.

Ηeinrich Schütz (1575-1682), o σημαντικότερος ίσως Γερμανός μουσικοσυνθέτης πριν τον Μπαχ.
Ο πατέρας του Buxtehude ήταν γνωστός μουσικός εκκλησιαστικού οργάνου στην Marienkirche (Εκκλησία της Παναγίας) στο Helsingborg της Σουηδίας (1638-1641) και αργότερα στο Helsingor της Δανίας και φαίνεται ότι από αυτόν ο Ντήτριχ έλαβε την πρώτη του εκπαιδευση στην εκκλησιαστική μουσική. Ακολουθώντας το παράδειγμα του πατέρα του, έγινε και ο ίδιος μουσικός και συνθέτης οργανικής μουσικής. Απέκτησε μεγάλη φήμη, όταν το 1688 έλαβε τη θέση του μουσικού εκκλησιαστικού οργάνου στην εκκλησία Marienkirche της γερμανικής χανσεατικής πόλης Lübeck (Λυβέκη) που βρίσκεται κοντά στο Αμβούργο και ήταν σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο από το μεσαίωνα.

Πίνακας του Ολλανδού ζωγράφου Johannes Voorhout που φέρει τον τίτλο η "Αλληγορία της φιλίας" (1674). Απεικονίζει μια ομάδα μουσικών του Αμβούργου. Στο τσέμπαλο κάθεται ο μουσικός Johan Adam Reincken, ενώ η δεύτερη μορφή από τα δεξιά που ακουμπά το χέρι της σε μια σελίδα μουσικής αποδίδεται στον Buxtehude. Θεωρείται ότι είναι η μόνη γνωστή προσωπογραφία του. O πίνακας βρίσκεται στο Μουσείο Ιστορίας της πόλης του Αμβούργου.

Η Marienkirche στο Lübeck της Γερμανίας το 1906. Χτίστηκε από 1250 έως το 1350 και θεωρείται ένα από τα χαρακτηριστικά δείγματα γοτθικού ρυθμού της Βόρειας Ευρώπης και συγκεκριμένα των πόλεων της Βαλτικής.

Η Marienkirche ύστερα από τους βομβαρδισμούς των συμμάχων το 1942.

H Marienkirche σήμερα

Το εσωτερικό της Marienkirche. Εδώ έπαιζε τις μουσικές του συνθέσεις ο Buxtehude.
Η φήμη του ήταν τόσο μεγάλη που πολύ γνωστοί νεότεροι μουσικοσυνθέτες της εποχής του μπαρόκ επισκέφτηκαν το Lübeck για να τον ακούσουν και να μαθητεύσουν κοντά του. Στις αρχές της δεκατίας του 1700 τον επισκέφθηκαν ο G. Fr. Händel  και ο J.S. Bach. Την εποχή εκείνη το Lübeck  ήταν κέντρο της εκκλησιαστικής οργανικής μουσικής.
G. Fr. Händel  (1685-1759). Ο Χαίντελ επισκέφθηκε τον Buxtehude στα 1703.

J. S. Bach (Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ) (1685-1750). Ο Μπαχ μελέτησε κοντά στον Buxtehude για μήνες την περίοδο 1705-1706. Η μουσική του τελευταίου επηρέασε το έργο του Μπαχ.

Ο Buxtehude συνέθεσε μεγάλο αριθμό έργων χορωδιακής και οργανικής μουσικής. Συνέθετε για πολλές δημόσιες εκδηλώσεις, όπως γάμους και κηδείες. Φυσικά, τα καλύτερα έργα του είναι εκείνα που συνέθεσε για εκκλησιαστικό όργανο. Περιλαμβάνουν σονάτες, πρελούντια, φούγκες, τοκάτες, καντάτες, κλπ. Ήταν διάσημος για τα κοτσέρτα ( Abendmusiken)  που συνέθετε για τις πέντε Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα.

Βλ.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dieterich_Buxtehude
ww.dieterich-buxtehude.org/english/english.html
http://www.classical.net/music/comp.lst/buxtehude.php
/www.carus-verlag.com/index.php3?BLink=Buxtehude
www.bbc.co.uk/music/artists/f106fb52-0b54-4135-bdfd-9ccfd7e320cb
http://www.virtuallybaroque.com/list2d.htm (για τα έργα του)
http://www.tumblr.com/tagged/buxtehude
http://www.youtube.com/watch?v=BxihT6HYPDI&feature=related










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου