Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Φωτογραφίες από την παλιά Θεσσαλονίκη: Το Διοικητήριο, ένα ιστορικό κτίριο της Θεσσαλονίκης

Το Διοικητήριο: ένα κτίριο-μνημείο της Οθωμανικής περιόδου της Θεσσαλονίκης

    Το Διοικητήριο είναι ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Θεσσαλονίκης, εναπομείναν μνημείο του Οθωμανικού παρελθόντος της πόλης, κατάλοιπο από μία εποχή που η Θεσσαλονίκη ήταν τυπική πολυεθνική πόλη του ευρωπαϊκού τμήματος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
   Το κτίριο, που διασώζεται σήμερα, κτίστηκε σε εκλεκτικιστικό ρυθμό το 1891 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, ο οποίος σχεδίασε σε τέτοιο ρυθμό και άλλα δημόσια κτίρια της πόλης (Παλιά Φιλοσοφική Σχολή, Γενί Τζαμί-Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο, Στρατηγείο, κ.ά.). Άλλωστε, ο εκλεκτικιστικός ρυθμός πράγματι ταίριαζε στα δημόσια κτίρια της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης. 
Επιχρωματισμένη καρτ ποστάλ με το Διοικητήριο στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το κτίριο του Ποζέλι αναγέρθηκε στη θέση προηγούμενου κτιρίου του 19ου αι., που είχε καταστραφεί από την πυρκαγιά του 1890. Το καταστραμένο κτίριο ήταν η έδρα της διοίκησης του οθωμανικού βιλαετίου.

Μία ακόμη απεικόνιση του Διοικητηρίου στις αρχές του 20ού αιώνα. Αρχικά το κτίριο ήταν τριώροφο. Αριστερά διακρίνεται το Σαατλί Τζαμί όπου το 1876 έγινε η σφαγή των προξένων της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Χαρακτηριστική καρτ ποστάλ με μία άμαξα έξω από το Διοικητήριο.

Το Διοικητήριο με το Σαατλί Τζαμί και πολλές άμαξες...

Το Διοικητήριο το 1912. Στο κτίριο υπεγράφη το 1912 και το πρωτόκολλο της απελευθέρωσης της πόλης και της παράδοσης της διοίκησής της στις ελληνικές αρχές. 

   Το Διοικητήριο αποτελούσε έδρα του Τούρκου Διοικητή-Περιφερειάρχη, του Βαλή της Θεσσαλονίκης και δημοσίων διοικητικών υπηρεσιών του οθωμανικού κράτους. Το 1907 στέγασε την τουρκική Νομική Σχολή, ενώ σ' αυτό φιλοξενήθηκε ο Σουλτάνος Μεχμέτ Ρεσάτ, όταν το 1911 επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη. Μετά την απελευθέρωση της πόλης το 1912, στέγασε την ελληνική Γενική Διοίκηση και στη συνέχεια έγινε η έδρα του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος που αργότερα μετονομάστηκε σε Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
    To Διοικητήριο υπήρξε μάρτυρας πολλών ιστορικών στιγμών της πόλης κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Θεσσαλονίκη είχε καταληφθεί από τα συμμαχικά στρατεύματα της Entente.

Συγκεντρωμένος κόσμος έξω από το Διοικητήριο κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακόμα μία φωτογραφία του Διοικητηρίου κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου.

Συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το Διοικητήριο.

Το Διοικητήριο ήταν τόπος συγκέντρωσης των Θεσσαλονικέων.

Συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το Διοικητήριο την περίοδο του κινήματος της Εθνικής Άμυνας στη Θεσσαλονίκη.

Το Διοικητήριο μετά το 1917. Η πυρκαγιά του 1917 δεν κατέστρεψε το κτίριο.

Το Διοικητήριο τη δεκαετία του 1930. Το Σαατλί Τζαμί έχει γκρεμιστεί και οι άμαξες έχουν αντικατασταθεί από αυτοκίνητα.

   Στα χρόνια της Κατοχής εγκαταστάθηκε η γερμανική διοίκηση (1943-45), αφού η περιοχή ανήκε διοικητικά απευθείας στο γερμανικό κράτος. Το 1955 ιδρύθηκε το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος, το οποίο καταργήθηκε κατά την περίοδο της Δικτατορίας (1971-1974). Στη Μεταπολίτευση ανασυστήθηκε, ενώ το 1988 μετονομάστηκε σε υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και το 2009 το Υπουργείο μετατράπηκε σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης.

Το Διοικητήριο σήμερα. Το νεοκλασικό αέτωμα προστέθηκε το 1955. Σήμερα στεγάζει τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου