Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Οι κοινωνικοί αγώνες στη ζωγραφική, ένας πίνακας ζωγραφικής για την ταινία 1900 του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Ένας πίνακας ζωγραφικής για την εργατική Πρωτομαγιά:
Pellizza de Volpeda, Η "τέταρτη τάξη"

   Επειδή σήμερα είναι Πρωτομαγιά, μία μέρα που γιορτάζουμε όχι μόνο την Άνοιξη αλλά και τους κοινωνικούς αγώνες των εργατών και αγροτών για καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, ας μην ξεχάσουμε την ιστορία του εργατικού κινήματος που θεωρείται ότι ξεκίνησε το Μάιο του1886 με τις εργατικές εξεγέρσεις στο Σικάγο των ΗΠΑ.
  Για αυτό, σας παρουσιάζω ένα γνωστό πίνακα από μία διάσημη κινηματογραφική ταινία. Είναι ένας πίνακας ζωγραφικής που έγινε σύμβολο των κοινωνικών αγώνων που σήμερα,  μάλλον, πρέπει να επαναληφθούν για να διατηρηθούν τα όσα κατακτήθηκαν. Ο δημιουργός του είναι ο Ιταλός μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος, ο  Giuseppe Pellizza da Volpedo (1868-1907), o οποίος γεννήθηκε και πέθανε στο Volpedo  της Βορείου Ιταλίας, στην περιοχή του Πιεντεμόντιου. Το επικό έργο, που απεικονίζει μία μαζική διαδήλωση και φέρει τον τίτλο "H τέταρτη τάξη", αποτελεί αντανάκλαση των αγροτικών εξεγέρσεων εναντίον των άλλοτε ισχυρών γαιοκτημόνων που είχαν ξεσπάσει στην Ιταλία στις αρχές του 20ού αιώνα.

Guiseppe Pellizza de Volpedo, Η τέταρτη τάξη. 1901. Μουσείο του 1900 στο Μιλάνο.

   O πίνακας του Pellizza de Volpedo χρησιμοποιήθηκε ως φόντο για τους τίτλους της ταινίας του Ιταλού σκηνοθέτη Μπερνάρντο Μπερτολούτσι με τον τίτλο 1900 (ένα αληθινό κινηματογραφικό αριστούργημα που προβλήθηκε το 1976), η ιστορία της οποίας αναφέρεται στην κοινωνική σύγκρουση και μεταβολή που συνέβη στην Ιταλία στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

H αφίσα της ταινίας 1900


Δείτε το βίντεο με τους τίτλους της ταινίας. Η μουσική είναι του Enio Moricone.

Δείτε και άλλα έργα του Ιταλού ζωγράφου.




http://www.pellizza.it/quarto.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Giuseppe_Pellizza_da_Volpedo
http://www.pellizza.it/index.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου