Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Το καλοκαίρι στη ζωγραφική: Στην παραλία με πίνακες του Ουίνσλοου Χόμερ

Στην παραλία: καλοκαιρινοί πίνακες του Ουίνσλοου Χόμερ (Winslow Homer)

    Είναι μερικοί καλοκαιρινοί πίνακες του Αμερικανού ζωγράφου Ουίνσλοου Χόμερ (1836-1911) που αποτυπώνουν σκηνές από την παραλία. Ο Χόμερ, ο οποίος γεννήθηκε στη Βοστόνη της Μασσαχουσέτης, ξεκίνησε την καριέρα του ως εικονογράφος περιοδικών και εφημερίδων αλλά ζωγράφισε και ένα μεγάλο αριθμό έργων που απεικονίζουν τοπία της αμερικανικής υπαίθρου, σκηνές καθημερινές στην εξοχή και στις μεγάλες πόλεις (Βοστόνη, Ν. Υόρκη). Ένα από τα αγαπημένα του θέματα ήταν οι σκηνές στην παραλία.
  Ο Ουίνσλοου Χόμερ θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς ζωγράφους του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να απεικονίζουν ανθρώπους στην παραλία και στη θάλασσα. Αν και ο ίδιος ήταν αυτοδίδακτος, φαίνεται ότι γνώριζε τις τάσεις της ευρωπαϊκής ζωγραφικής και πρέπει να επηρεάστηκε από το κίνημα του ιμπρεσιονισμού ύστερα από το ταξίδι του στο Παρίσι το 1867.
    Ανέμελα παιδιά παίζουν στην παραλία και βρέχουν τα πόδια τους στα κύματα της θάλασσας, οι φιγούρες τους καθρεφτίζονται στη βρεγμένη αμμουδιά, στο βάθος τα λευκά πανιά καραβιών...Η επιρροή των φωτοσκιάσεων του ιμπρεσιονισμού είναι εμφανής στον παρακάτω πίνακα που φέρει τον τίτλο Σκηνή στην παραλία.

W. Homer, Σκηνή στην παραλία. 1869. Thyssen Bornemisza Gallery.

....Και στους επόμενους πίνακες οι σκηνές διαδραματίζονται σε αμμώδεις παραλίες, δίπλα στη θάλασσα. Κομψές γυναικείες μορφές με αέρινα φορέματα και ομπρέλες  περπατούν ή κάθονται στην παραλία, ρεμβάζουν πέρα μακριά κοιτάζοντας τη θάλασσα...παιδιά παίζουν ξέγνοιαστα, γυναίκες έχουν σηκώσει τα φορέματά τους και βρέχουν τα πόδια τους στο νερό...
    Λευκά κύματα, λευκά σύννεφα σε γαλάζιο ουρανό, λευκά πανιά στο γαλάζιο της θάλασσας, χρωματιστές ομπρέλες στην αμμουδιά...Είναι σκηνές από παραλίες!

W. Homer, Long Branch N. Jersey. 1869. Museum of Fine Arts of Boston.

W. Homer, Στην παραλία. 1872. Ιδιωτική Συλλογή.

W. Homer, Στην παραλία. 1870. Ιδιωτική Συλλογή.

W. Homer, East Hampton Island. 1874. Iδιωτική Συλλογή.

W. Homer, Παιδιά στην παραλία. 1881. Ιδιωτική Συλλογή.

W. Homer, Κορίτσι στην παραλία. 1890. Nelson Atkins Museum of Art.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου