Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Πορτρέτα γυναικών. Πίνακες του John White Alexander

Πορτρέτα γυναικών: πίνακες του John White Alexander

     Γκρι, ροζ, κόκκινα, πράσινα, μαύρα, λευκά φορέματα ντύνουν τις γυναικείες οπτασίες των παρακάτω προσωπογραφιών. Μυστηριώδεις, απόμακρες, σαγηνευτικές και αισθησιακές, ντυμένες με υπέροχα φορέματα είναι οι γυναίκες που απεικονίζονται στα πορτρέτα του Αμερικανού ζωγράφου John White Alexander (1856-1915). Τα φορέματα κυριαρχούν, πλημμυρίζουν τους πίνακές του.
   Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γυναικείες προσωπογραφίες του Alexander απεικονίζουν εξιδανικευμένες εικόνες γυναικών της ανώτερης κοινωνικής τάξης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Alexander τοποθετεί πάντα τις γυναικείες μορφές-οπτασίες σε εσωτερικούς χώρους με αχνούς φωτισμούς και ονειρική ατμόσφαιρα. Αποτυπώνει γυναικείες ιδιωτικές στιγμές ρεμβασμού, ονειροπόλησης, ανάπαυσης και γαλήνης. Οι γυναίκες στοχάζονται ή ρεμβάζουν μπροστά σε μια γυάλα με χρυσόψαρα ή σ᾽ ένα βάζο με λουλούδια, στέκονται όρθιες μέσα στα κομψά αέρινα φορέματά τους, κάθονται αναπαυτικά σε πολυθρόνες, ξαπλώνουν στα μαξιλάρια του καναπέ, κοιτάζουν την αντανάκλασή τους στον καθρέπτη, παρατηρούν τις σκιες του φωτός στο φόρεμά τους.  
      Ο John White Alexander ξεκίνησε την καριέρα του στη ζωγραφική ως εικονογράφος και πολιτικός σκιτσογράφος περιοδικών και εφημερίδων. Τα ταξίδια του στη Ευρώπη και η μαθητεία του στη ζωγραφική στο Μόναχο, στη Βενετία και το Παρίσι φαίνεται ότι είχαν καθοριστικό ρόλο στις καλλιτεχνικές του επιλογές. Επιστρέφοντας στις Η.Π.Α. και έχοντας επηρεασθεί από τον ζωγράφο Whistler που γνώρισε στην Ευρώπη, από τη δεκαετία του 1890 καθιερώθηκε ως προσωπογράφος και ζωγράφισε μεγάλο αριθμό γυναικείων πορτρέτων. Πολλά από τα πορτρέτα του κινούνται στην ατμόσφαιρα του συμβολισμού και της art nouveau.
     Ιδού μια επιλογή από τα πολλά έργα του με πορτρέτα γυναικών.

J. White Alexander, Μια στιγμή ηρεμίας. 1885

J. White Alexander, Γκρι πορτρέτο. 1893. Musée d' Orsay.

 J. White Alexander, Φανταστικό φόρεμα. 1895. Ιδιωτική Συλλογή.

J. White Alexander, Νεαρή κοπέλα στα ροζ. 1895. Ιδιωτική Συλλογή.

J. White Alexander, Ανάπαυσις. 1895. Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Ν. Υόρκη (Metropolitan Museum of Art).

J. White Alexander, Μαύρο και κόκκινο. 1896. Ιδιωτική Συλλογή.

J. White Alexander, πράσινο κορίτσι. 1896. Ιδιωτική Συλλογή.

J. White Alexander, H Iσαβέλλα και το δοχείο του βασιλικού. 1897. Μουσείο Καλών Τεχνών. Βοστόνη (Museum of Fine Arts. Boston).

J. White Alexander, Γυναίκα στα μαύρα. 1898.  Ιδιωτική Συλλογή.

J. White Alexander, Ιουλιέττα. 1898. Ιδιωτική Συλλογή.

J. White Alexander, Το πράσινο φόρεμα. 1890-1899. Ιδιωτική Συλλογή.

J. White Alexander, Πορτρέτο μιας κυρίας. 1900. Ιδιωτική Συλλογή.

J. White Alexander, Πορτρέτο της κυρίας V. 1900. Ιδιωτική Συλλογή.

J. White, Alexander, πορτρέτο της κυρίας John Alexander. 1902. LACMA. Los Angeles.

J. White Alexander, Το πράσινο φόρεμα. 1904. Ιδιωτική Συλλογή.

J. White Alexander, Μελέτη σε μαύρο και πράσινο. 1906. Metropolitan Museum of Art.

J. White Alexander, Hλιαχτίδα. 1909. Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο (Art Institute of Chicago).

J. White Alexander, Ιούνης. 1911.  Smithsonian Μουσείο Τέχνης (Smithsonian Museum of Art).

J. White Alexander, ένα λουλούδι από λιβάδι. 1912.

J. White Alexander, Οντεόρα. 1912.

J. White Alexander, Κυρία με ροζ φόρεμα. Άνευ χρονολογίας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου