Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή 31 Μαΐου 2015

H ηθοποιός Dame Ellen Terry επιλέγει. Γυναικεία πορτρέτα του Βρετανού Προραφαηλίτη ζωγράφου George Frederic Watts

H Ellen Terry επιλέγει. Ένα γυναικείο πορτρέτο του George Frederic Watts

   Eξαιρετικό δείγμα του εκλεπτυσμένου αισθητισμού και του συμβολισμού θεωρείται η παρακάτω αισθαντική και αισθησιακή προσωπογραφία που έχει δημιουργηθεί από τον Βρετανό ζωγράφο και γλύπτη της Βικτωριανής εποχής George Frederic Watts (1817-1904). Ο Watts, o οποίος υπήρξε διάσημος προσωπογράφος και κινήθηκε στον κύκλο των Προραφαηλιτών ζωγράφων, απεικονίζει αριστοτεχνικά το πορτρέτο της νεαρής αγαπημένης του, της ηθοποιού του σαιξπηρικού θεάτρου Ellen Terry.
     Στον πίνακα βλέπουμε την περίπου δεκαεπτάχρονη Ellen Terry να οσμίζεται με αισθησιασμό τα μεγάλα κόκκινα βελούδινα άνθη μιας εντυπωσιακής καμέλιας, ενώ στη χούφτα του ενός χεριού της κρατά τα ταπεινά ανθάκια της βιολέτας. Φορά ένα βαρύ πολυτελές φόρεμα της Βικτωριανής περιόδου με μαργαριταρένιο κολιέ στο λαιμό και βραχιόλια στο ένα χέρι. Η σκηνή απεικονίζει συμβολικά μία σημαντική στιγμή-σταυροδρόμι της ζωής των δύο καλλιτεχνών, του ζωγράφου και γλύπτη George Frederic Watts και της ηθοποιού Ellen Terry. Η νεαρή Ellen Terry, η οποία ήταν ήδη γνωστή και καταξιωμένη ηθοποιός του σαιξπηρικού θεάτρου, καλείται να επιλέξει να εγκαταλείψει τη σκηνή και τη θεατρική καριέρα της για να παντρευτεί τον κατά πολύ μεγαλύτερο στην ηλικία (την περνούσε σχεδόν τριάντα χρόνια) George Frederic Watts. Η εντυπωσιακή ως προς την όψη κόκκινη καμέλια συμβολίζει τη θεατρική καριέρα, ενώ τα ασήμαντα ως προς τη μορφή λουλουδάκια της βιολέτας συμβολίζουν το γάμο. Τα άνθη, όμως, της βιολέτας έχουν πολύ πιο μεθυστική ευωδιά από τα άνθη της καμέλιας.

George Frederic Watts, Η Ellen Terry επιλέγει…, 1864. Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων. Λονδίνο. Η Ellen Terry θα επιλέξει από την ευωδιά και όχι από την όψη. Ο αισθησιασμός είναι κύριο χαρακτηριστικό της προσωπογραφίας. Τα "κομμένα" όμως άνθη της βιολέτας, που κρατά στο χέρι της, μπορεί να μυρίζουν πιο μεθυστικά, είναι ωστόσο "καταδικασμένα" σε πιο γρήγορο θάνατο...

George Frederic Watts, Η Ellen Terry. 1864. Εθνική Πινακοθήκη πορτρέτων. Λονδίνο. Ακόμα ένα πορτρέτο της νεαρής ηθοποιού σε στιγμή ερμηνείας θεατρικού ρόλου.

    H Ellen Alice Terry (1847-1926), στην οποία δόθηκε ο τιμητικός βασιλικός τίτλος της Dame (αντίστοιχος του αρσενικού γένους Sir), θεωρείται μία από τις πιο διάσημες ηθοποιούς του σαιξπηρικού θεάτρου στη Βικτωριανή εποχή. Καταγόταν από οικογένεια ηθοποιών και άρχισε να παίζει στο θέατρο από παιδί. Το 1864, σε ηλικία 17 ετών, επέλεξε να παντρευτεί τον σαρανταεπτάχρονο καταξιωμένο ζωγράφο και γλύπτη George Frederic Watts, o οποίος πρέπει να είχε γοητευθεί από τη θεατρική της παρουσία. Ο γάμος κράτησε μόλις και μετά βίας ένα χρόνο, γιατί η νεαρή Terry τελικά δεν άντεξε να μείνει προς χάρη του συζύγου της μακριά από τη σκηνή.  Επέστρεψε στο θέατρο και συνέχισε την επιτυχημένη καριέρα στις ερμηνείες κυρίως σαιξπηρικών ρόλων.


Gulia Margaret Cameron,  Η ηθοποιός Ellen Terry σε ηλικία δεκαέξι ετών. 1864. Η φωτογράφος Margaret Cameron, που κινήθηκε στον κύκλο των Προραφαηλιτών ζωγράφων, έχει φωτογραφίσει τη νεαρή ηθοποιό Ellen Terry την εποχή του γάμου της με τον Watts.

Αριστερά ο Watts σε ηλικία σαρανταεπτά χρονών γύρω στα 1864, χρονιά του γάμου του με την ηθοποιό Ellen Terry. Φαίνεται ότι ο Watts είχε ζητήσει από τη νεαρή Ellen Terry να εγκαταλείψει το θέατρο, ως όρο για τον γάμο. Η φωτογραφία του Watts, όπως και της Terry, έχει τραβηχτεί από τη Margaret Cameron.


George Frederic Watts, Οι αδελφές Terry. 1862-1864. Ο Watts ζωγραφίζει την Ellen σε τρυφερή σκηνή με τη μικρότερη αδελφή της Cate, που επίσης έπαιζε στο θέατρο.


   Ένας ακόμα διάσημος πίνακας που απεικονίζει την Ellen Terry στο σαιξπηρικό ρόλο της Λαίδης Μάκβεθ που υπήρξε μεγάλη ερμηνευτική επιτυχία της ώριμης ηλικίας της.    
    Δημιουργός του πίνακα ο γνωστός Αμερικανός ζωγράφος John Singer Sargent, που είχε ζήσει στο Λονδίνο και φαίνεται ότι επίσης μαγεύτηκε από τη θεατρική παρουσία της Dame Ellen Alice Terry. 

J. Singer Sargent, Η ηθοποιός Ellen Terry ως Λαίδη Μάκβεθ, 1889. Πινακοθήκη Tate. Λονδίνο. Μία δραματική σκηνή από το γνωστό έργο του Σαίξπηρ. Η Terry φορά ένα εντυπωσιακό πράσινο φόρεμα με κέλτικα διακοσμητικά σχέδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου