Άννας Αγγελοπούλου Ιστολόγιο Χάριν Λόγου και Τέχνης, Χάριν Φίλων

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
Το βρήκα γραμμένο σ᾽ένα ξεχασμένο λεύκωμα της μητέρας μου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 τέτοια αποφθέγματα σημείωναν οι μικρές μαθήτριες...
Γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας;
Θα πω μόνο ότι στην αρχή σκέφτηκα να είναι ένα ιστολόγιο που να απευθύνεται στους συναδέλφους μου, δηλαδή μόνο σε φιλολόγους... "Χάριν φίλων" του λόγου, δηλαδή. Στη συνέχεια σκέφτηκα να είναι και "χάριν φίλων" της τέχνης. Τελικά, όμως, αποφάσισα να απευθύνεται και σε πολλούς άλλους: στους πρώην και επόμενους μαθητές μου, σε όσους αγαπούν να ονειρεύονται, σε όσους πιστεύουν ακόμα στο όραμα της παιδείας, σε όσους επέλεξαν να είναι εκπαιδευτικοί από αγάπη, σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν, και κυρίως σε όσους αγαπούν την ανάγνωση ή μάλλον τις αναγνώσεις...σε όσους παντού και πάντα θα διαβάζουν...θα διαβάζουν κείμενα στα βιβλία, κείμενα στις εικόνες, κείμενα στα πρόσωπα των ανθρώπων... Άλλωστε, η ανάγνωση είναι ταξίδι, όχι ένα αλλά πολλά ταξίδια...
Τελικά, το ιστολόγιο αυτό απευθύνεται στα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μας... Απευθύνεται ακόμα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, σε πρόσωπα που συνάντησα, συναντώ καθημερινά, θα συναντήσω στο μέλλον ή που δε θα συναντήσω ποτέ.
Καλά ταξίδια, λοιπόν, με βιβλία, εικόνες, μουσικές και κυρίως με όνειρα!


Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Εθελοντές στους Βαλκανικούς Πολέμους. Παλιές φωτογραφίες

Έλληνες από τις ΗΠΑ εθελοντές στους βαλκανικούς πολέμους

   Οι παλιές φωτογραφίες και καρτ ποστάλ από ιστορικά γεγονότα είναι από τα αγαπημένα μου θέματα. Για αυτό, σας παρουσιάζω μία σειρά από φωτογραφίες που απεικονίζουν Έλληνες μετανάστες των Η.Π.Α. να ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για την Ελλάδα, για να καταταχθούν στον ελληνικό στρατό ως εθελοντές για τους βαλκανικούς πολέμους.
   Η είδηση της κήρυξης του πρώτου βαλκανικού πολέμου στις αρχές του Οκτωβρίου του 1912 και του στρατιωτικού συνασπισμού των βαλκανικών κρατών (Ελλάδας, Σερβίας, Μαυροβουνίου και Βουλγαρίας) εναντίον της άλλοτε κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους Έλληνες μετανάστες των Η.Π.Α. Εκατοντάδες Έλληνες έσπευσαν να αναχωρήσουν από το λιμάνι της Νέας Υόρκης για να λάβουν μέρος στον πόλεμο και να αγωνισθούν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Η νικηφόρα προέλαση του ελληνικού στρατού και οι μεγάλες στρατιωτικές επιτυχίες (μέσα σε λίγες ημέρες, στα τέλη Οκτωβρίου του 1912 η Θεσσαλονίκη είχε παραδοθεί στον ελληνικό στρατό) είχαν ισχυρή απήχηση στους Έλληνες των ΗΠΑ και ενδυνάμωσαν τον ενθουσιασμό τους.
   Οι παρακάτω φωτογραφίες, οι οποίες προέρχονται από το φωτογραφικό αρχείο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσο, διασώζουν εικόνες από ενθουσιώδεις Έλληνες να συγκεντρώνονται στη Νέα Υόρκη για να επιστρέψουν με πλοίο στην πατρίδα.

Έλληνες μετανάστες στη Νέα Υόρκη ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να καταταγούν ως εθελοντές στο βαλκανικό πόλεμο. Οκτώβριος 1912.

Έλληνες μετανάστες στη Νέα Υόρκη με  ελληνικές σημαίες ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για την πατρίδα. Πηγαίνουν εθελοντές στο πρώτο βαλκανικό πόλεμο. Οκτώβριος του 1912.

Είναι έτοιμοι για τον Πόλεμο!Έλληνες της Νέας Υόρκης ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για την πατρίδα. Οκτώβριος του 1912.

 Με ελληνικές σημαίες και με πανό που γράφουν "Ζήτω ο Πόλεμος" ξεκινούν με ενθουσιασμό το ταξίδι της επιστροφής.

Έλληνες εθελοντές έξω από το ναυτιλιακό πρακτορείο έκδοσης εισιτηρίων στη Νέα Υόρκη. Είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να λάβουν μέρος στον πρώτο βαλκανικό πόλεμο. Οκτώβριος 1912. Διακρίνονται οι αποσκευές τους.

Έλληνες εθελοντές στο καράβι "Martha Washington". Επιστρέφουν στην Ελλάδα για να πολεμήσουν στο βαλκανικό πόλεμο. 1912.

Έλληνες εθελοντές αναχωρούν από τη Νέα Υόρκη με το καράβι Madonna. Οκτώβριος 1912.


Έλληνες εθελοντές έχουν επιβιβασθεί  στο καράβι Madonna. Η ελληνική σημαία κυματίζει. Οκτώβριος 1912. Bain News Service Εκδότης.
Έλληνες εθελοντές στο καράβι "Martha Washington". Αναχωρούν για να λάβουν μέρος στον πρώτο βαλκανικό πόλεμο. 1912.

Έλληνες μετανάστες που έλαβαν μέρος ως εθελοντές στους βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913.

Κράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα το

1 σχόλιο:

  1. καλησπέρα σας, η αδερφή μου ανακάλυψε τυχαία τη φωτογραφία με τον παππού μας (Έλληνες επίστρατοι εξ Αμερικής, πρώτος αριστερά καθιστός, Μανωλόπουλος Αναστάσιος). Υπάρχει δυνατότητα για καλύτερη ανάλυση ?
    Ευχαριστώ
    Με εκτίμηση
    Μανωλόπουλος Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή